Sfaturi privind nutriția câinelui în funcție de vârstă

Dacă ai deja un câine, probabil știi deja că planul său alimentar trebuie adaptat în primul rând în funcție de vârsta sa. Puii au nevoi diferite față de câinii adulți, la fel cum alimentația acestora este diferită față de cea a unui cățel adult.

Descoperă mai jos câteva sfaturi despre nutriția blănosului tău de care e bine să ții cont, în funcție de câți ani are el.

Nutriția puilor (între 8 săptămâni – 12 luni):

După ce puii de câine au încetat să mănânce lapte, ei au nevoie de hrană specială, bogată în nutrienți, care să le asigure o creștere sănătoasă. Asigură-te că mâncarea pe care le-o oferi este special formulată pentru ei.

Citește eticheta și verifică să conțină proteine de înaltă calitate, fiindcă acești nutrienți sunt esențiali pentru dezvoltarea musculară și pentru susținerea sistemului imunitar. În ceea ce privește grăsimile, cele provenite din uleiurile de pește și uleiul de cocos, sunt importante pentru dezvoltarea creierului și a sistemului nervos al puiuților.

Nici carbohidrații nu trebuie să lipsească din alimentația cățelușilor. Este recomandat să optezi pentru carbohidrați de calitate, precum orezul integral și cerealele integrale, care oferă energie și fibre esențiale pentru o digestie sănătoasă.

Cât sunt mici, puii de câine au nevoie de 3-4 mese pe zi, oferite în porții mici și regulate, pentru a susține metabolismul lor în creștere și a evita supraalimentarea. În plus, pe lângă mâncare, nu uita să te asiguri că au mereu la dispoziție apă proaspătă, ca să se poată hidrata adecvat.

Un alt sfat de care e bine să ții cont atunci când ai un cățeluș este să fii atent la alimentele care sunt toxice pentru el, cum ar fi ciocolata, ceapa, usturoiul și anumite fructe și legume. Acestea pot fi dăunătoare și chiar periculoase pentru sănătatea puilor de câine.

Nutriția câinilor adulți (1-7 ani):

Atunci când câinele tău a ajuns la maturitate, nevoile sale nutriționale sunt diferite. De exemplu, aceasta este vârsta la care poți introduce treptat și alte alimente, cum ar fi carnea gătită și legumele fierte, pentru a diversifica dieta sa și a-l obișnui cu diferite texturi și gusturi.

Pentru hrana de zi cu zi (sau bobițe, așa cum le spunem cu toții) optează pentru o variantă de calitate, dedicată câinilor adulți, care să conțină o cantitate adecvată de proteine, grăsimi sănătoase și nutrienți esențiali. Este important să alegi un tip de hrană adaptată în funcție de dimensiunea și nivelul de activitate al câinelui tău.

Pe piață există diferite opțiuni de hrană uscată și umedă creată special pentru diferitele rase de câini, fiindcă și nevoile acestora sunt diferite. Indiferent de brand-ul pe care îl alegi, nu uita să citești mereu eticheta, ca să te asiguri că ingredientele sunt naturale și că blănosul tău primește doar ce e mai bun.

Tot pe etichetă vei găsi cantitatea de hrană recomandată în funcție de greutatea, nivelul de activitate și starea generală de sănătate a câinelui tău. Evită supraalimentarea și urmărește cu atenție instrucțiunile, dar și comportamentul câinelui tău pentru a fi sigur că acesta menține o greutate sănătoasă.

În ceea ce privește numărul de mese pe zi în dieta unui câine, acesta poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta, nivelul de activitate, metabolismul individual și preferințele sale. În general, majoritatea câinilor adulți primesc între două și trei mese pe zi, însă acest lucru poate să difere în funcție de rasă, astfel:

  • Câinii de talie mică și medie pot fi hrăniți de două până la trei ori pe zi. Este recomandat să împarți porțiile zilnice în porții mai mici și să le oferi cățelului mese regulate.
  • Câinii de talie mare și gigant pot primi două mese pe zi pentru a evita probleme digestive sau de sănătate asociate cu ingestia mare de alimente.
  • Câinii cu nevoi speciale, cum sunt câinii cu probleme de greutate sau cu afecțiuni medicale specifice, au nevoie de un program de mese personalizat, pentru care îți recomandăm să ceri sfatul unui medic veterinar.

Nutriția câinilor seniori (peste 7 ani):

Sigur ai auzit și tu de la prieteni că după o anumită vârstă problemele articulare apar și la căței. Pe lângă acest lucru, nici dentiția lor nu mai e la fel, pot suferi de probleme cardiovasculare și au nevoie de nutrienți care să le susțină funcția cognitivă.

De aceea, nu doar controalele regulate la medicul veterinar sunt obligatorii, ci și o alimentație adecvată. Menținerea unei greutăți corporale sănătoase este esențială pentru câinii în vârstă, așadar nu uita să ajustezi cantitatea de hrană și pentru a oferi o dietă adecvată nevoilor lor.

Trecerea la o hrană formulată special pentru câinii în vârstă le poate oferi acestora nutrienții esențiali pentru sănătatea articulațiilor, digestiei și a sistemului imunitar.

În unele cazuri, suplimentele speciale pentru sănătatea articulațiilor, a pielii sau a sistemului cardiovascular pot fi benefice pentru cățeii seniori, însă este important să consulți întotdeauna un medic veterinar înainte de a-i administra câinelui tău suplimente, indiferent de vârstă.

La fel ca în cazul cățelușilor, care au nevoie de nutrienți pentru creștere și dezvoltare optimă, dieta câinilor seniori trebuie să fie echilibrată din acest punct de vedere. Iată la ce să fii atent:

  • Proteinele sunt esențiale pentru menținerea masei musculare și pentru susținerea sănătății sistemului imunitar. Alege întotdeauna surse de proteine de înaltă calitate, precum carnea slabă, peștele și ouăle.
  • Grăsimile sănătoase, cum sunt acizii grași esențiali omega-3 și omega-6 sunt benefici pentru sănătatea pielii și a blănii, dar ajută și pentru funcția cerebrală și cardiovasculară.
  • Fibrele din dieta cățelului tău sunt importante pentru menținerea unei digestii sănătoase și a unui tranzit intestinal regulat. Alimentele bogate în fibre, precum legumele și cerealele integrale pot ajuta la prevenirea constipației și la menținerea unei greutăți sănătoase.
  • Antioxidanții (spre exemplu vitamina E și vitamina C) sunt importanți pentru susținerea sistemului imunitar și combaterea stresului oxidativ asociat cu procesul de îmbătrânire.
  • Calciul și vitamina D sunt esențiale pentru menținerea sănătății sistemului osos și a dinților blănosului tău. Un aport adecvat de calciu și vitamina D poate ajuta la prevenirea problemelor osoase și la menținerea unei structuri osoase puternice.

Indiferent de vârsta câinelui tău, este important să consulți medicul veterinar și să obții recomandări specifice referitoare la dieta acestuia, având în vedere nevoile sale individuale.

Doctorul poate evalua starea de sănătate a câinelui și te poate ajuta sfaturi personalizate privind necesitățile nutriționale specifice pe care le are etapa vieții în care se află, îi poate monitoriza greutatea și recomanda suplimentele de care are nevoie.