De ce vrei să adopți un câine?

Întrebări esenţiale pe care trebuie să ţi le pui înainte de a adopta un câine, cu Chloé Fesch, expert canin.

    Oare ar trebui să-mi iau un câine?

    Cum să aleg câinele care mi se potrivește cel mai bine?

Sunt multe de luat în calcul dacă decizi să aduci un câine în familie. În acest articol, îți voi răspunde cât de bine pot și te voi ajuta să alegi un cățel pe sufletul tău!

De ce vrei să adopți un câine?

Poate ți se pare ciudată prima întrebare, dar este esențial să-ți răspunzi. Întreabă-te ce te motivează să vrei să adopți un câine. În funcție de răspuns, îți voi oferi sfaturi pentru a face cea mai bună alegere!

Răspunsul îți va arăta ce așteptări ai de la viitorul patruped, iar astfel îți vei găsi unul complet adaptat la tine și la stilul tău de viață.

Dacă adopți un câine din motive greșite, uneori animăluțul se dovedește incompatibil cu modul tău de viață și cu așteptările pe care le aveai.

Îți dau un exemplu. Să spunem că vrei să adopți un Husky: sunt câini frumoși, dar au un instinct foarte puternic de a-și vâna prada. Dacă ai de gând să-ți scoți câinele la plimbare și să-l lași să alerge liber, această rasă este problematică. Îți mai dau un exemplu: dacă alegi un Malinois (ciobănesc belgian) pentru că este cunoscut ca rasă obedientă, s-ar putea să regreți decizia mai târziu pentru că acești ciobănești au mare nevoie de stimulare. Lista cu astfel de exemple poate continua.

Așadar, ține minte: nu adopta câinele în funcție de cum arată, ci ține cont în primul rând de personalitatea, instinctele lui și de măsura în care se potrivește cu așteptările tale și cu stilul tău de viață.

Oare să adopt un pui de cățel sau un câine adult?

Este o întrebare frecventă și vine la pachet cu multe idei preconcepute. Oamenii ezită adesea să adopte un câine adult, fiindu-le teamă de eventualele experiențe negative sau de probleme comportamentale pe care patrupedul ar putea să le aibă.

Câinele poate învăța lucruri noi la orice vârstă. Prin dresaj poți schimba educația de bază a câinelui și îl poți dezvăța de orice obicei prost.

La fel stau lucrurile și cât privește relația ta cu viitorul câine. Indiferent de vârsta lui în momentul adopției, dacă petreci destul timp cu el (atât pentru dresaj, cât și pentru joacă), legătura dintre câine și familie se va consolida în timp și va deveni foarte puternică.

Dacă încă nu știi ce să adopți (pui sau adult), gândește-te bine dacă ai cum să aloci suficient timp pentru adaptarea unui pui de cățel. Experiențele câinelui din primele luni de viață (inclusiv timpul cu mama și cu ceilalți pui) sunt cruciale pentru viitor. Așadar, dacă îi asiguri puiului experiențe pozitive și frumoase, îl vei ajuta să își dezvolte la maximum potențialul. De aceea, dacă adopți un pui, trebuie să îi acorzi destul timp pentru a-l ajuta să învețe despre lumea din jur (mai ales despre oameni și alți câini).

De unde adopţi patrupedul: de la adăpost sau de la crescători?

Adăposturile de animale sunt mereu pline de câini care așteaptă să fie adoptaţi. E ușor să cazi în capcana de a crede că toți câinii de la adăpost vin cu diverse probleme la pachet, dar, de fapt, majoritatea celor din adăposturi nu au nicio problemă (de fapt, o bună parte din ei au stat deja în alte familii).

Du-te și vezi care sunt câinii disponibili, vorbește cu angajații care îi îngrijesc și încearcă să le înțelegi personalitatea; astfel vei găsi animăluțul perfect pentru tine. Dacă te hotărăști să adopți un pui de la un crescător, află tot ce poți despre rasa respectivă și găsește ceea ce ți se potrivește cel mai bine.

Nu există alegeri corecte sau alegeri greșite; cel mai important este să obții cât mai multe informații pentru a face alegerea cea mai bună pentru familia ta.

Care este rasa cea mai potrivită pentru mine?

Poate ai auzit de celebrul concept „natură vs. educație”. Natura câinelui este o combinație de trăsături înnăscute și experiențe dobândite. Fiecare rasă de câine a fost selectată în funcție de măsura în care trăsăturile fizice și comportamentale îndeplinesc ceea ce ne dorim.

Dacă înclini către o anumită rasă, află care sunt funcțiile îndeplinite, instinctele lor și efectul acestora asupra comportamentului de zi cu zi al patrupedului. Afli multe dintr-o simplă discuție cu respectivul crescător (să îl întrebi și de originile rasei). Cere să vezi și dosarul rasei elaborat de organizațiile oficiale din țara ta (cum ar fi Asociația Chinologică Română).

Mai trebuie să afli informații și despre arborele genealogic al câinelui (și acesta contează la comportamentul unei rase, care poate diferi). De exemplu, cei din rasa Cocker Spaniel sunt fie câini utilitari, fie de competiție; toți sunt inteligenți și plini de energie, dar sunt diferiți ca înfățișare și au nevoie de exerciții fizice. Cei de competiție se mulțumesc cu plimbări lungi pe drumuri de țară și pot fi chiar câini însoțitori, pe când cei utilitari din rasa Cocker se simt cel mai bine practicând sporturi canine (flyball și sporturi de agilitate).

În sfârșit, trebuie menționat că fiecare câine își dezvoltă propria personalitate. Nu este indicat să facem afirmații generale despre rase, precum „toți ciobăneștii germani latră foarte mult” sau „toți cei din rasa Yorkshire sunt mici și obedienți”.

Pentru a lua o decizie cu privire la cea mai potrivită rasă pentru tine, aplică tactica „de la general la particular”:

  •  Ce rasă mă atrage cel mai mult?

  •  Ce tip de câine din rasa respectivă ar trebui să aleg?

  •  Care dintre ei este câinele potrivit pentru familia mea?

 

Noul tău prieten canin

Decizia de a-ți lua un astfel de companion este foarte importantă; gândește-te că va face parte din familia ta mulți ani! Câinele perfect pentru așteptările și stilul tău de viață există și abia așteaptă să devină membru al familiei!

Desigur, în alegere contează și ca respectivului câine să-i facă plăcere șederea în familie. Ține cont de toate aspectele de mai sus și nu te grăbi; îți garantez că îți vei găsi un câine minunat și că legătura dintre voi va fi foarte puternică!