Câinii fac, uneori, lucruri ciudate. Asta cu siguranță că nu mai este ceva nou pentru tine! Este suficient să ne aducem aminte de exemplarele care pasc, vesele, iarba din grădină sau la cele care își aleargă propria coadă, sau la cele care dau din picioare în somn, imitând fuga. Acum vom vorbi despre încă un obicei ciudat: învârtirea de dinainte de culcare.
Trebuie spus că nu toți câinii se învârt înainte de a merge la culcare, dar mișcarea aceasta este, totuși, foarte comună, în special în rândul câinilor de talie mai mică. Dacă ai fost și tu martor al acestui ritual ciudat, probabil că te-ai gândit: oare de ce face câinele meu asta? Poate că duce lipsă de mișcare și încearcă astfel să își consume energia în exces? Sau a stat inconfortabil până acum și își caută poziția ideală? Poate că vrea să se joace?
Adevărul este că învârtitul își are originea într-un vechi instinct al câinelui, care mai poate fi observat și astăzi la lupi. În sălbăticie, sub cerul liber trebuie să fii pregătit pentru condițiile meteorologice și pentru realizarea unui culcuș sigur, deci nu este deloc surprinzător faptul că lupii au elaborat o metodă specială pentru asta.
În timpul migrării prin păduri și pustietăți, pentru vânătoare, este esențial ca membrii haitei să fie cât mai odihniți atunci când pornesc la drumurile pline de provocări. Pentru asta, înainte de culcare, ei își aranjează locul de dormit printr-o învârtire în jurul acestuia, vecinătatea fiind, astfel, marcată cu propriul miros, care va ține la depărtare eventualii intruși. Golul realizat prin această învârtire și prin săparea cu ghearele este eficient și împotriva condițiilor meteorologice extreme. În groapa săpată în pământ este mai răcoare, astfel că vara câinele se protejează împotriva căldurii excesive, iar în timpul iernii, scobitura din zăpadă va avea o izolare termică excelentă. Învârtirea în cerc poate fi, așadar, o manifestare a acestui instinct vechi.
Dar așa cum probabil că te-ai gândit și tu înainte de a citi acest articol, mai poate fi și un semn de neliniște, sau poate indica o boală sau o durere. La fel ca la oameni, și la câini pot apărea, ca urmare a unei traume suferite, niște simptome manifestate prin mișcări involuntare. De aceea, dacă învârtirea se repetă mult prea des, trebuie să ne gândim la posibilitatea unei boli mintale și să facem o programare la medicul veterinar.