Cum avem grijă de pufoșii noștri în zilele toride de vară?

Vara este deja aici, iar odată cu ea au venit și temperaturile extrem de ridicate. Deși am așteptat cu nerăbdare zilele călduroase, trebuie să fim conștienți de faptul că gradele în creștere ale termometrului prezintă pericole serioase pentru animalele noastre de companie.

Prin urmare, dacă vrei ca animalul tău de companie să se simtă bine în zilele caniculare, ar trebui să ai o grijă mai specială de el.

Cum să ai grijă de animalele de companie vara? Iată câteva sfaturi practice:

1. Asigură-te că are suficientă apă – e foarte important ca patrupedul să bea suficientă apă când e cald afară. Apa nu trebuie sa fie foarte rece, și ar fi ideal să o schimbi de câteva ori pe zi.

2. Dacă este posibil, ține blănosul în interior. Deschide geamurile, pornește un ventilator sau menține aparatul de aer condiționat la o temperatură moderat de rece. Dacă totuși, animăluțul tău stă afară, asigură-i o zonă umbroasă.

3. Periază-i zilnic blana. Tunde-l, dacă este cazul, dar nu prea scurt. Și blana are un rol răcoritor, pe lângă cel de încălzire.

4. Dacă ai un balcon a cărui podea se poate încălzi prea tare, este bine să limitezi accesul animăluțului tău acolo, pentru a evita supraîncălzirea acestuia.

5. Evită jocurile în natură pe timpul zilei. Lasă animalul de companie să se relaxeze și să se odihnească atunci când temperaturile sunt ridicate. Jocurile pot fi programate pentru dimineața devreme sau seara.

6. Protejează-ți animalul de companie de arsurile solare – zonele cel mai frecvent afectate sunt nasul, urechile, labele și coada.
Totodată, animalele cu blană deschisă la culoare, sau albă, sunt mult mai predispuse la arsurile solare. Temperaturile extrem de ridicate în combinație cu soarele puternic, duc la încălzirea suprafețelor artificiale precum asfaltul, de exemplu. În timpul unei plimbări, acest lucru poate determina un disconfort puternic în lăbuțe și în întregul corp. Pe lângă senzația neplacută, în cele mai grave cazuri se produce deshidratare sau chiar insolație.

7. Nu lăsa niciodată câinele în mașină nesupravegheat! Temperaturile pot deveni foarte ridicate și pot reprezenta un real pericol pentru animalul tău!

9. Protejează câinele împotriva paraziților! Iarba verde și temperaturile ridicate creează condițiile perfecte pentru căpușe și acarieni. Ca să-ți protejezi câinele de paraziţi sau de reacțiile alergice, ia măsuri încă din primăvară împotriva paraziților.

10. Atenție la vegetația uscată! Țepii spicului pot pătrunde cu ușurință în pielea lăbuțelor patrupedului tău (interdigital) și produce leziuni, inflamații și infecții!

11. Nu arunca niciodată un câine supraîncălzit într-o piscină rece, cadă sau lac! La fel ca oamenii, și ei pot suferi șocuri termice!

Fiți atenți la comportamentul animalelor deoarece vă pot transmite foarte multe! În momentul în care se confruntă cu supraîncălzirea, animalele își pierd pofta de mâncare sau vomită imediat după ce mănâncă. Mergi la medicul veterinar de îndată ce observi ceva în neregulă cu blănosul tău!

Şi nu în ultimul rând, ai milă şi pentru animalele străzii. Ne dorim ca toate animalele să fie sănătoase și protejate. Uneori, chiar şi câteva picături de apă pot face diferenţa dintre viaţă şi moarte. Dacă sunt animale fără stăpân în apropierea casei sau a locului de muncă, lasă un vas cu apă, pentru că și ele suferă în zilele caniculare.