Ce plante de interior sunt recomandate dacă am pisică?

Plantele de interior sunt benefice pentru sănătatea noastră psihică. Optimizează calitatea aerului prin eliberarea de vapori de apă și creșterea nivelului de oxigen (dovedit fiind că astfel ne îmbunătățim dispoziția, energia și concentrarea).

Dar, dacă ne împărțim casa cu o pisică, trebuie să ne asigurăm că plantele pe care le cumpărăm nu îi dăunează – doar știm cât de mult îi place să exploreze, să adulmece și să apuce cu dinții!

Ai o gamă largă de plante netoxice din care să alegi, dar dacă tot nu ai decis ce să achiziționezi, cel mai bine e să verifici. Dacă ai primit o plantă cadou și nu ești sigur dacă este benefică pentru pisică, pune-o undeva unde nu stă și nu ajunge prietena ta felină.

De ce mănâncă pisica plantele de interior?

Pisicilor le place să mănânce plantele de interior din mai multe motive:
  • E normal! Pisicilor le place să muște, să râcâie și să se joace; sunt foarte curioase!
  • Poate s-a plictisit de mediul din jur și caută ceva nou de explorat.
  • Frunzele plantei se mișcă ușor de la curenții de aer, motiv pentru care planta îi atrage atenția.
  • Unele plante de interior sunt chiar atractive pentru animăluț, precum cătușnica sau iarba-mâței.

Ce plante de interior nu sunt dăunătoare pisicii?

Ai la dispoziție o gamă variată de plante care să-ți înfrumusețeze casa și să contribuie la bunăstarea familiei. Iată câteva exemple:

1. Iarba-mâței – arată ca iarba obișnuită, pisica o poate mânca fără să se întâmple nimic, ba chiar este plină de nutrienți (pune-o separat de celelalte plante, pentru ca să o ronțăie doar pe aceasta).

2. Feriga Boston – aceste plante au frunze lunguiețe și delicate care se dezvoltă cel mai bine în medii umede și puțin luminate. Pisica se va distra luptându-se cu frunzele!

3. Orhideea (Orhidee Phalaenopsis) – toate speciile de orhidee (foarte des întâlnite la interior) sunt considerate inofensive pentru pisici, motiv pentru care o poți ține în casă fără nicio problemă.

4. Arborele banilor (Pachira) – planta aceasta nu este deloc pretențioasă; ba mai mult, conform filosofiei Feng Shui, aduce energie pozitivă și noroc proprietarilor. Nici pisicii nu-i face rău! Dacă se dezvoltă la interior, poate atinge și 18 metri , spre marea bucurie a felinei tale! Și speciile mai mici de interior sunt o idee bună.

5. Bromelia – este vorba, de fapt, de mai multe tipuri de plante sub această denumire, toate sigure pentru pisică. Sunt plante tropicale, populare datorită frunzelor speciale, rezistenței mari, adaptabilității și întreținerii ușoare.

6. Calathea (planta zebră, planta păun) – se mai numește popular „planta rugăciunii”, pentru că frunzele se deschid când sunt atinse de razele soarelui și se închid la căderea nopții. Pisicile sunt fascinate de mișcările frunzelor!

7. Planta-păianjen – Cunoscută drept „voalul miresei” sau „planta-aeroplan” (probabil pentru că frunzele seamănă cu urmele lăsate de avioane pe cer). Sunt ușor de întreținut și la fel de populare ca în anii ’70. Deși sunt considerate inofensive pentru pisică, s-ar putea să aibă dureri de burtă dacă mănâncă prea multe frunze, așa că e mai bine să o pui undeva mai sus.

8. Peperomia (planta de cauciuc)– sunt multe specii de peperomia, fiind în general considerate inofensive pentru pisici. Au multe forme, iar frunzele sunt pestrițe. Pentru că apar mereu noi specii, nu putem garanta că toate sunt la fel de sigure; te sfătuim să alegi un tip deja cunoscut.

9. Planta banilor chinezească – este foarte populară și mai este cunoscută sub numele de Pilea Peperomioides; este ușor de întreținut și considerată inofensivă pentru pisici.

10. Capcana lui Venus – deși această plantă bizară este carnivoră, nu e dăunătoare pentru pisici, dar e problematic dacă sare pe plantă (pentru că aceasta va „riposta”!).

11. Palmierul Areca – e o plantă elegantă care înfrumusețează orice cameră. Nu le face rău pisicilor, chiar dacă mai scot uneori pământul florii sau trag de frunzele lunguiețe.

12. Plantele aeriene Ionantha Guatemala – dacă nu ai mult spațiu la dispoziție, sunt ideale pentru ghivece sau terarii mici. Plantele aeriene nu sunt dăunătoare pentru pisici, dar e cel mai bine să nu le ții la îndemână, dat fiind că frunzele sunt ascuțite și țepoase, iar pisica se poate îneca dacă încearcă să le ronțăie.

Apreciem cu toții beneficiile plantelor de interior, dar, deși nu sunt toxice, pot provoca deranjamente stomacale dacă pisica înghite prea multe frunze. Dacă prietena ta felină suferă de vomismente, diaree, spasme sau probleme de respirație, du-o imediat la veterinar.
Asigură-te că nu pui în casă vreo plantă care îi dăunează pisicii. Poate primești cadou cu diverse ocazii plante care nu sunt recomandate în prezența pisicilor (dacă primești o plantă, verifică mai întâi dacă e sigură pentru pisică înainte de a-i găsi un loc în casă).