Cât de grave sunt afecțiunile tiroidei la animalele de companie și cum pot fi tratate?

Ianuarie este Luna de conștientizare asupra afecțiunilor tiroidei pentru animalele de companie. La fel ca și în cazul oamenilor, problemele tiroidei ne pot afecta și pufoșii. Pentru a afla mai multe despre simptome, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor tiroidiene la animăluțele noastre de companie, am adresat câteva întrebări către Dr. Laura Teodora Tomescu, medic veterinar în cadrul spitalului „PetStuff“ din București. Iată ce ne-a răspuns!

Ce este tiroida și ce rol are pentru sănătatea animalului de companie?

Tiroida este o glandă care se localizează în zona cervicală, a gâtului, în spatele traheii. Rolul principal al acesteia este de a regla metabolismul bazal al organismului, asigurând buna funcționare a acestuia. Funcția tiroidiană se examinează prin efectuarea unor teste specifice de laborator, teste ce evidențiază nivelul de hormoni tiroidieni produși de către glanda tiroidă.

Glanda hipofiza se găsește în strânsă legătură cu creierul și reglează funcția tiroidiană, astfel că în unele cazuri, dozarea strict a hormonilor tiroidieni nu oferă informații complete despre funcția tiroidiană și îngreunează stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Cum știu dacă animalul de companie are probleme de tiroida? Care sunt principalele semne/simptome?

În cazul câinilor patologia întâlnită cel mai des este hipotiroidismul, patologie care se poate exprima clinic prin stare generală alterată, lipsa apetitului alimentar, un nivel de activitate scăzut, obezitate sau creștere în greutate, afecțiuni dermatologice – căderea blănii, blana mata, hiperpigmentări ale pielii.

Pisicile pot suferi de hipertiroidism – nivel crescut de hormoni tiroidieni secretați în organism. Principalele semne ale pisicilor cu hipertiroidism sunt pofta de mâncare excesivă, scăderea treptată în greutate cu pierderea masei musculare, activitate crescută, apetit hidric crescut, poliurie.

Ce opțiuni de tratament există pentru animalul de companie (câine/pisica), care a fost diagnosticat cu o afecțiune tiroidiană?

Din fericire, avem câteva opțiuni de tratament pentru pacienții cu patologii tiroidiene, fie că e vorba de câini sau de pisici. În cazul câinilor diagnosticați cu hipotiroidism putem suplimenta deficitul hormonal cu ajutorul produselor veterinare destinate acestei afecțiuni, care conțin tiroxină. În cazul pisicilor cu hipertiroidism putem supresa funcția tiroidiană prin administrarea unei substanțe medicamentoase, metimazol.

Monitorizarea eficienței tratamentului se efectuează la medical curant, la un interval de timp stabilit în prealabil de acesta, în funcție de evoluția fiecărui caz.

Pot face ceva pentru a preveni ca animalul de companie să dezvolte probleme de tiroida?

Nu putem preveni dezvoltarea problemelor de tiroida, însă putem asigura animalului de companie o îngrijire adecvată: hrană de calitate, un mediu propice pentru o dezvoltare sănătoasă, vizite uzuale la medical veterinar cu scopul de a depista la timp diverse patologii care pot apărea odată cu înaintarea în vârstă.

Se recomandă un consult anual tuturor pacienților, în urma căruia, în funcție de riscurile și patologiile care pot apărea în cazul pacientului, medicul veterinar recomandă un set de analize pentru evaluarea stării generale a organismului. Pentru pacienții cu predispoziție se recomandă testarea funcției tiroidiene, atât în cazul depistării unei hipofuncții la câinii adulți, cât și în cazul suspiciunii de hipertiroidism, la pisicile peste vârsta de 10 ani.

 

Dr. Laura Teodora Tomescu este medic veterinar în cadrul spitalului „PetStuff“ din București. A absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din București în anul 2013, ulterior construindu-și experiența profesională în cadrul mai multor clinici veterinare de urgență.

A participat la congrese naționale și internaționale de medicină veterinară cu interes în medicină de urgență și medicină internă, în special endocrinologie.

A urmat cursuri de specializare sub îndrumarea diplomaților europeni ai ESAVS (European School of Advanced Veterinary Studies), pe diverse teme de medicină internă (endocrinologie, nefrologie, patologie clinică, hematologie, oncologie, aparat respirator, cardiologie și gastroenterologie).

E atrasă de cazurile cu patologii complexe și le consideră adevărate provocări. De aceea pune accent pe dezvoltarea profesională continuă, atât cea proprie, cât și cea a colegilor din echipa ei.