Are muzica efect calmant asupra pisicilor?

La fel ca în cazul oamenilor, și pisicile pot deveni agitate și îngrijorate din diverse cauze.
O piesă nouă de mobilier, zgomote noi în casă, poate venirea pe lume a unui bebeluș sau a unui animal de companie nou sau chiar o schimbare în programul obișnuit sunt de ajuns să streseze pisica.
Poți reduce stresul fie înlăturând sursa acestuia, ajutând-o să se adapteze, fie prin multe alte moduri. Te-ai gândit vreodată să-i pui muzică? Tot ca în cazul oamenilor, muzica poate ajuta la calmarea animăluțului de companie. Ce muzică ar trebui să pui și de ce funcționează?

Care sunt beneficiile muzicii în cazul pisicilor?

La oameni, muzica este prezentă în toate culturile și limbile lumii. Ne face să dansăm, să râdem și să plângem! Auzim muzică oriunde mergem sau ne aflăm, fie că ne relaxăm pe canapea, suntem la volan sau alergăm prin parc.
Dar oare muzica are același efect asupra pisicilor? Și le poate reduce stresul așa cum se întâmplă în cazul oamenilor?
Revista de Medicină și Chirurgie Felină a desfășurat recent o cercetare pentru a stabili dacă muzica specifică pentru pisici pusă într-un cabinet veterinar poate reduce scorurile de anxietate la aceste animale.
În timpul studiului, pisicile au fost expuse la unul din cele trei teste de stimuli auditivi: animăluțele au stat în liniște, au ascultat muzică clasică și muzică specifică pisicilor.
La ce concluzie au ajuns? Teste au arătat că muzica specifică pisicilor le poate fi benefică pentru că le scade nivelul de stres și îmbunătățește calitatea îngrijirilor din cadrul cabinetului veterinar.
Tot astfel, Charles T. Snowdon, profesor emerit de la Hilldale din cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea din Wisconsin-Madison și principalul autor al unui studiu, a afirmat că „pisicile preferă muzică specifică speciei lor”.

Care este, deci, muzica specifică lor?

Știai că poți să le pui muzică specifică pisicilor?
Pisicile au un simț foarte fin al auzului, care le este foarte util la vânătoare, dar asta nu înseamnă că nu sunt pretențioase când vine vorba de muzică!
Dacă ție îți place în mod deosebi heavy metal-ul, ai toate șansele ca prietena felină să fugă de zgomot! Dacă te delectezi, în schimb, cu muzică clasică, vei vedea că pisica ți se urcă în poală și vă relaxați împreună.
Muzica specifică pisicilor se bazează pe sunetele agreate de acestea (de tip tors sau supt) și adesea pe sunete înalte. La fel cum nouă, oamenilor, ne place muzica asemănătoare ca ritm cu pulsul nostru în repaus și preferăm frecvențe care se încadrează în registrul nostru vocal, pisicile preferă frecvențe similare cu registrul vocal felin (mai înalt decât al nostru).

Pisicilor le plac Chopin și Bach!

Dr. Susan Wagner (specialistă în meloterapia pentru animale, medic pe medicină integrativă la MedVet Columbus și lector universitar la colegiul de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Stat din Ohio) confirmă că pisicilor le place să asculte muzică, dar doar dacă este relaxantă (le reduce stresul) și ofertantă (le stimulează). Conform spuselor ei, „o sonată liniștitoare pentru pian de Chopin îți calmează pisica, pe când o sonată plină de viață pentru flaut de Bach o încurajează să fie vioaie și să se joace”.
Deci, dacă îți lași pisica singură acasă, optează pentru Chopin pentru a fi relaxată și calmă cât timp lipsești, dar la întoarcere pune-i să asculte ceva mai săltăreț, precum Bach, ca să vă puteți distra împreună!

Muzică specială pentru pisici 

Spotify a lansat recent o funcție de listă de melodii pentru animale de companie. Combină muzica pe care o îndrăgești tu (ca om) și o asculți cu melodiile care plac animăluțului tău; încearcă să vezi dacă vă puteți bucura de muzică împreună! Muzica este disponibilă online și poți să îi pui și pisicii! Merită să faci o încercare și să vezi dacă pisica ta este melomană!

Folosește FELIWAY pentru a fi fericit acasă

Pe lângă muzica liniștitoare pentru pisici și crearea unui mediu calm și fericit acasă, îți poți ajuta animăluțul și cu FELIWAY Classic Diffuser. Pune-l în priză în zona unde pisica își petrece majoritatea timpului; astfel, se va simți în siguranță și va avea parte de confort acasă.

(Bibliografie: Hampton A et al. (2020) Effects of music on behaviour and physiological stress response of domestic cats in a veterinary clinic. Journal of Feline Medicine and Surgery 22(2):122-128 DOI: 10.1177/1098612X19828131)