Când trebuie să pleci de-acasă în timpul zilei, mergi în vizite la prieteni, ieși la restaurant sau pur și simplu nu ești acasă pe o perioadă scurtă este important să te asiguri că prietenul patruped rămâne calm și are activități cât timp nu ești lângă el.
Unii câini rezistă mai bine singuri, alții mai puțin. De exemplu, dacă al tău câine s-a obișnuit deja cu faptul că pleci periodic, îi este mai ușor să rămână singur decât câinelui obișnuit să-și vadă stăpânul tot timpul acasă. Câinii adoptați în timpul pandemiei, de exemplu, au nevoie de mai mult ajutor și încurajare decât ceilalți!
Este de reținut că orice câine care se plictisește își va găsi lucruri distractive de făcut! De aceea, dacă vii tu deja cu idei care să-l țină ocupat, ai mai multe șanse să nu găsești mobila zgâriată sau papucii molfăiți.
12 activități pentru a veni în ajutorul câinelui când rămâne singur acasă
Este important să îți obișnuiești treptat câinele să rămână singur. Adaptarea încetul cu încetul este varianta ideală de a-l sprijini în acest proces de tranziție.
1. Câinele trebuie să aibă un pat sau un culcuș confortabil unde se simte în siguranță. Când rămâne singur, asigură-i suficient spațiu de explorat și apă la discreție.
2. Înainte de a pleca, pune-l să facă mișcare – cel mai bine este să-l scoți la plimbare: își va face și nevoile și poate va fi destul de obosit încât să doarmă cât timp ești plecat.
3. Dacă știi că trebuie să pleci, pregătește-l dinainte ca să nu te grăbești; ideal ar fi să pleci calm, fără agitație.
4. Fă-l să înțeleagă că e distractiv să stai și singur:
- Găsește o jucărie pe care câinele o asociază cu distracția chiar și când e singur (pune jucăria deoparte când te întorci; astfel, câinele va învăța că este specială și că o va folosi doar când rămâne singur).
- Poți să îi dai o jucărie KONG care conține multe gustări delicioase – va tot încerca să le găsească, iar timpul va trece mai repede.
- Mai poți lua o jucărie tip puzzle la care trebuie să găsească modalitatea de a ajunge la gustări (asigură-te că a înțeles mecanismul de funcționare, ca să facă eforturi de a ajunge la ele în loc să fie frustrat și să renunțe).
- Îi poți lăsa și ceva de molfăit, dar trebuie să fie un produs pe care nu-l poate înghiți cu totul, care nu se rupe și care nu prezintă niciun pericol de sufocare.
- Mai sunt și jucării electronice interactive pentru câinii care sunt lăsați singuri acasă; de exemplu, un bol care scoate câte o gustare când câinele apasă pe un buton luminos sau pe un panou tactil, ceea ce îl poate ține ocupat mult timp. Nu uita să le testezi înainte de a pleca, pentru a te asigura că a înțeles ideea și că nu se va enerva.
5. Profită de cel mai mare talent natural al câinelui – nasul! Fă un fel de „cărare” aromată sau vânătoare de comori; fii sigur că îl vei ține ocupat multă vreme! Ascunde gustări (sau chiar bucățele mici din hrana zilnică) ori jucării pe care să le descopere după miros. Îl poți învăța să găsească lucrurile prin mirosit înainte să rămână singur acasă, ca să se bucure oricând de experiență. Este esențial să le ascunzi mereu în aceleași locuri!
6. Mai sunt și saltele „de adulmecat” disponibile, special concepute pentru a stimula capacitatea câinelui de a scotoci peste tot. Ascunde niște gustări sau bucățele de hrană în saltea; câinele va cotrobăi până le va găsi.
7. În perioadele calde, pune gustările în recipiente cu apă și congelează-le; astfel, câinele va linge gheața până va ajunge la ele. Se va bucura și se va răcori în același timp (ține cont de podea, totuși; e bine să ai o suprafață care se șterge ușor!).
8. Unii câini sunt interesați de ce se întâmplă afară când rămân singuri. Uneori se uită să vadă dacă vii, alteori pur și simplu se uită la trecători (de aceea, e bine să aibă acces la o fereastră).
9. Se poate întâmpla și invers: unii câini se sperie de orice zgomot sau mișcare de afară când sunt lăsați singur. Dacă este și cazul vostru, lasă-l într-o cameră mai bine izolată fonic, cu televizorul sau radioul pornit ca să-i țină de urât. Află ce anume îi dă o stare de bine: poate fi radioul, muzica clasică sau chiar canalele TV despre câini!
10. Găsești pe piață camere de supraveghere pentru câini dacă vrei să vezi ce face cât timp ești plecat. Unele îți permit să interacționezi cu el de la distanță, să-i dai o gustare sau să joci un joc (testeaz-o să vezi cum reacționează; câinele tău reacționează pozitiv la contactul de la distanță sau este frustrat și confuz că nu te poate vedea?).
11. Poți ruga un prieten sau un vecin să îl mai verifice din când în când sau chiar să angajezi pe cineva care să îl ducă la o plimbare mai lungă.
12. Dacă îi place să stea afară, instalează o fantă în ușă ca să poată ieși afară oricând dorește (dacă zona de afară este sigură). Verifică de două ori dacă fanta este funcțională, iar câinele poate ieși și intra înapoi când vrea. Instalează fanta cu mult înainte să pleci, ca să fie deja obișnuit cu ea și să-i placă ideea.
Dacă nu-i place să stea singur și dă semne că se obișnuiește greu, cere sfatul veterinarului, care îi va verifica starea de sănătate și apoi te va trimite la un specialist în comportament canin dacă este cazul. Uneori câinii au nevoie de sprijin suplimentar pentru a se simți destul de confortabil cu privire la astfel de activități.